Borong Tudung, Ambil Dulu Bayar Kemudian

Ok, memandangkan memang ada pembaca blog ini tanya saya pasal bisnes tudung style ambil barang dulu bayar kemudian… itu saya susah nak jawab. Amat mustahil ada orang buat begitu dalam bisnes online ni. Melainkan memang sudah ada hubungan baik (kepercayaan) di antara pemborong dan pembeli (reseller). Masa saya mula-mula buat bisnes dulu pun, tak ada [...]

Berniaga Online Cara Orang Bijak dan Sistematik

Saya kasihan betul dengan peniaga-peniaga online sekarang ini, khususnya orang Melayu di Malaysia. Kenapalah mereka gemar sangat berniaga untuk blogspot. Ada juga yang jenis berniaga di Facebook iaitu dengan cara upload gambar satu-satu dan berkomunikasi secara PM PM (Private mesej) dengan prospek. Ini cara berniaga yang tidak efisien dan tidak bijak. Banyak masa anda rugi [...]

Borong Telekung Online

Tak lama je lagi akan mula Ramadhan, dah sampai masanya untuk kita siap-siapkan diri untuk berpuasa. Bagi mereka yang berniaga, masa nilah mereka buka gerai di Bazar Ramadhan. Bagi yang nak berniaga sampingan tu, pun masa inilah jugak yang sesuai. Cuma kena kuat badan dan tenaga, cari duit kuat, ibadat pun kena kuat juga. Barulah [...]

Bisnes Raya – Cara Dapatkan Stok Baju Kurung dan Tudung

Dalam tempoh tak sampai 100 hari je lagi umat Islam akan menyambut hari raya Aidilfitri. Makcik-makcik kat kampung saya dah siap tempah baju raya dah. Orang bandar pula sibuk juga beli baju dah siap atau ready made. Masa inilah masa terbaik untuk sesiapa yang nak buat bisnes atau cari duit tambahan sempena hari raya puasa. [...]

Buat Bisnes Tudung – Belajar Jahit Tudung Tiga Layer Sendiri

Seperti yang pernah saya  ceritakan sebelum ini, bisnes tudung ialah bisnes paling menguntungkan. Kerana orang perempuan tak sama macam orang lelaki. Jika orang lelaki cukup sahaja dengan satu kopiah atau topi, tapi orang perempuan perlu berpuluh helai tudung untuk disegaramkan dengan warna baju yang dipakai. Tak percaya? Tanya mak, adik perempuan atau kakak anda sendiri. [...]

Tip Berniaga Online – Beli Plastik Poslaju dari Pejabat Poslaju

Pembungkusan merupakan aspek penting dalam perniagaan internet. Kalau bungkus dengan plastik biasa, imej anda akan nampak tidak profesional dikalangan pembeli. Jadi, kena jaga imej dengan bungkus elok-elok kepada pelanggan. Saya pernah sekali beli barang di Ipmart, barang berharga ratusan ringgit tapi dibungkus dalam kotak terpakai yang dibuat sendiri. Betul, mereka mahu kurangkan kos, tapi bukan [...]

Falling Wedges EURUSD di Timeframe 4h

belajar forex

Ini chart forex bagi matawang EURUSD. Saya nampak ada pattern falling wedges dalam graf timeframe 4 jam. Biasanya, range pergerakan ini akan mengecil sehingga hampir membina satu bentuk meruncing pada hujung garisan. Akhirnya, breakout akan berlaku. Breakout boleh berlaku samada bullish atau bearish.